2021-es kutatás eredményei

A tavaly tavaszi “Jóga-COVID-19” felmérés eredményeiről szeretnénk tájékoztatni. A kutatás kapcsán végzett elemzésekről nemzetközi (angol nyelvű) publikáció jelent meg a “The Journal of sports medicine and physical fitness” c. folyóiratban. Köszönjük minden kitöltőnek a segítséget! A cikkben szerepel a Magyar Jógaoktatók Szövetsége is, mint a kutatás támogatója. A cikk kivonatának magyar verziójában láthatóak a kapott jelentősebb eredmények:

A jógázás heti gyakorisága szerint elkülönített csoportok (hetente egyszer, heti 2-3 alkalommal, heti 4-5 alkalommal, naponta) között szignifikáns különbség volt a jóllét összpontszámában (F (3, 373) = 12,97, p < 0,001, ηp2 = 0,094). A naponta végzett jógagyakorlás mutatta a legmagasabb mentális jóllétet a járvány második hulláma időszakában.

Következtetés
Az eredmények arra utalnak, hogy a nagyobb rendszerességű jógagyakorlás magasabb mentális jólléttel jár, ami sikeres lehet a COVID-19-problémák, például a stressz és a depresszió kezelésében.

Bár a jógát gyakorlók tudják és tapasztalják is a jótékony hatásokat, mégis fontosak a tudományos kutatások, hiszen a jóga szélesebb elfogadását és elismerését segítik elő.

A teljes angol nyelvű cikk itt olvasható. (Jobb oldalon a “full text links” zöld gombra kattintva megjelenik a folyóirat, ahol a “PDF” gombra kattintva a teljes cikk olvasható.)

2022-ben is indul kutatás, vegyél részt benne Te is! 

Ezen kutatás célja, hogy Magyarországon megvizsgálják, hogy a jógázóknak, szabadidőben fizikai aktivitást végzőknek vagy inaktív életmódot folytató egyéneknek milyen személyes tapasztalataik vannak a spiritualitás és mentális jóllét területén, továbbá a jelenlegi világjárvány (COVID19) időszakában megélt pár tapasztalatra is kíváncsiak a kutatók.

A kérdőív kitöltése várhatóan 10-15 percet vesz igénybe.

A kutatás vezetője Dr. Bányai-Nagy Henriett, az ELTE PPK egyetemi docense.

Az eljárás során a szociodemográfiai adatok rögzítése mellett felmérik a jóga vagy más fizikai aktivitások gyakorlásával kapcsolatos szokásokat is.

Fontos! A kutatás név nélkül zajlik. A válaszokat anonim módon, bizalmasan kezelik. Az adatokat statisztikai feldolgozás során összesítik, így nem lehetséges, hogy azonosíthatóak legyenek a válaszok az elemzések során vagy a publikált eredményekből. Ezekhez az adatokhoz senki nem férhet hozzá a kutatócsoport tagjain kívül.

A kitöltéshez és a részletes tájékoztatáshoz kattints ide!

Kitöltési határidő: 2022. március 31.

Kérjük, oszd meg a kérdőívet másokkal is, hogy minél többen töltsük ki és így minél tisztább képet adjon a kutatás.

Bízunk abban, hogy ez a kutatás is a jóga eredményességét fogja majd bizonyítani a lelki jóllétet illetően is. Mi jógások ugyan tisztában vagyunk a jóga értékével, de a tudományos kutatások eredményei még nagyobb elismertséget és elfogadottságot hozhatnak. 

Köszönjük segítségedet!