Kedves Jógaoktató-társunk!

Szeretnénk összefoglalni neked röviden a jógaoktatás bizonylatolási lehetőségeit és az ezzel kapcsolatos változásokat 2020. július 1-től, feltételezve, hogy valamilyen saját vállalkozás kereteiben bevételt szerző tevékenységet végzel. Alábbi összefoglalás minden magyar, adószámmal rendelkező vállalkozásra vonatkozik, függetlenül attól, hogy milyen adózás alá tartozik. (KATA-s, KIVA-s, alanyi mentes ÁFA-s, normál ÁFA-s, stb…)

? A jógaoktatás továbbra is a 8551-es KSH besorolási szám alá tartozik. Ez a tevékenységi szám nem pénztárgépköteles, vagyis ha készpénzt fogadunk el, elegendő kézi nyugtát kiállítanunk a jóga órák, jóga tanfolyamokból származó bevételeinkből akkor, ha a szolgáltatásunkat magánszemély veszi igénybe. (A nyugta továbbra is azonnal kiállítandó, ahogy átvettük a pénzt!) Nyugtaadási kötelezettségünknek a kis kézi nyugta tömbbel, vagy online pénztárgéppel tehetünk eleget. A nyugtát kiválthatja a számla is, mint magasabb rendű bizonylatolási forma. Számlát szintén kézi számlatömbbel, vagy számlázó programmal állíthatunk ki.

Ha cégnek oktatunk, vagy a magánszemély mégis készpénzes számlát kér nyugta helyett, ill. ha egyben/egyszerre 900.000 Ft-ot meghaladóan fizet ki magánszemély készpénzt a jóga szolgáltatásunkért, akkor is készpénzes számlát vagyunk kötelesek részére kiállítani, nem elegendő a nyugta.

Természetesen nem csak készpénzt lehet elfogadni jóga oktatásért, hanem vannak egyéb más fizetési módok is. Ha pl. átutalásban egyezünk meg, szintén számla adási kötelezettségünk keletkezik, itt sem elegendő a nyugta. Bankkártyás fizetésre pedig úgy tekintünk, mint készpénzt-helyettesítő fizetési eszközre, a fentiek szerint nyugtát vagy számlát kell kiállítanunk a megkapott összegről.

Ha olyannak állítottuk ki a számlát, aki adószámmal rendelkező belföldi adóalany – jellemzően cég, egyéni vállalkozó, vagy adószámos magánszemély-, akkor erről a számláról 2020. július 1-től adatot kell szolgáltatnunk, vagy másképp fogalmazva, határidőre jelentenünk kell a NAV-nak. Ha úgy döntünk tehát, hogy nyugta helyett számlát állítunk ki magánszemély jógázó vendégeinknek, ezeket a számlákat 2020. július 1-től december 31-ig még nem kell jelentenünk. 2021. január 1-től pedig ez a kötelezettségünk a magánszemélyek felé kiállított számlákra is vonatkozni fog, tehát minden számlát jelentenünk kell majd a NAV-nak. Fontos új előírás, hogy a vevő adószámát -ha van neki, mert nem magánszemély – szintén 2020. július 1-től most már kötelező lesz feltüntetni a számlákon

Ha számlát kell kiállítanunk, továbbra is használhatóak a papír alapú számlák, NAV-os regisztráció után azokat egyenként jelentjük az Adóhivatalnak. Másik megoldás, ha online számlázó programokat veszünk igénybe (akár díjmentesen elérhető opciókat is találhatunk). Ezek a programok, miután „összekötöttük” a NAV-val, automatikusan küldik be a számlákat az Adóhivatalnak, nem kell vele külön foglalkoznunk.

Bővebb, hivatalos információt a július 1-i változásokról az alábbi linkről letölthető dokumentumban találhatsz, amit az Adóhivatal 2020. június 2-án tett közzé. Ebben megtalálható a NAV regisztrációhoz szükséges link is és egyéb hasznos technikai adatok.

https://bit.ly/bizonylatolas

Összefoglalva: Ha tehát készpénzt fogadunk el magánszemélytől a jógaoktatásunkért, „csak” nyugtaadásra vagyunk kötelezettek továbbra is július 1-től, a fentieket figyelembe véve. A régi gyakorlatot folytatva kiállítjuk a kézi nyugtát az jóga óráról/tanfolyamról és más kötelezettségünk nincs. Saját döntés alapján lehet számlát kiállítani nyugta helyett, ezek jelentési kötelezettségét fentebb részleteztem.

Ami még előfordulhat a jógaoktatói ténykedésünk során, hogy könyvet vagy pólót, egyéb tárgyakat értékesítünk. Ügyeljünk arra, hogy ezt akkor tehetjük szabályosan, ha a tevékenységi körünkben szerepelnek a megfelelő tevékenységi számok (Pl.: Könyv értékesítés 47.61, és ruházati termék bolti kiskereskedelme esetén 47.71.) Ezen kívül a kereskedelmi tevékenységhez önkormányzati engedély is szükséges, valamint nem elégséges bizonylat a kézi nyugta az értékesítésünkről, hanem online pénztárgépet vagy számlázó programot kell használnunk. Ha idáig eljutunk, mindenképp konzultáljunk a könyvelőnkkel.

Bízunk benne, hogy segítségedre volt az útmutatást! További sikeres oktatást kívánunk!