Örömmel adjuk hírül, hogy a 2015/16-os jógakutatás eredményeiből megjelent egy cikk a Magyar Tudományos Akadémia, Mentálhigiéné és Pszichoszomatika c. folyóiratában. A szerzők: Tornóczky Gusztáv József, Bánhidi Miklós, Karsai István, Nagy Henriett és Rózsa Sándor. Köszönjük a szerzőknek, és ezúton is gratulálunk munkájukhoz!

Külön öröm számunkra, hogy a kutatás megvalósulásában a Magyar Jógaoktatók Szövetsége is segíthetett.

A kutatás során 457 fő egészséges női jógagyakorló által megadott adatokat vették figyelembe. A jógázók 72,3%-a jógagyakorló és 27,7%-a pedig jógaoktató. A korosztályok megoszlása meglehetősen nagy volt: 18–74 év. Az adatok elemzéséhez három jógagyakorló csoportot vizsgáltak meg a jógagyakorlás évei alapján, szünet nélkül:

  • Kezdők: 1–6 hónapja gyakorolják a jógát,
  • Középhaladók 7–35 hónapja gyakorolják a jógát,
  • Haladók, akik pedig több mint 3 éve gyakorolják a jógát.

A jógagyakorlás végzésének heti gyakorisága szerint az alábbi két csoportot különítették el:

  • heti 1–2 alkalommal jógázók és
  • heti 3–7 alkalommal jógázók.

A kapott eredmények alapján statisztikailag szignifikáns különbség áll fenn a kezdő és a középhaladó csoport között a stressz területén, a középhaladó és a haladó csoport között a depresszió és a stressz esetében, valamint a kezdő és a haladó csoport között a depresszió, a szorongás és a stressz tekintetében egyaránt.

Az eredmények szerint a depresszió és a stressz szintje szignifikánsan és kismértékben alacsonyabb volt a hetente legalább 3 alkalommal jógázók körében, mint a jógát heti 1–2 alkalommal gyakorlóknál.

Összefoglalva: A jógázás ajánlható a depresszió, a szorongás, a stressz és a szomatizáció tüneteinek enyhítésére, valamint egy stresszel szembeni lehetséges adaptív megküzdési stratégia az egészséges nők számára. Az eredmények azt sugallják, hogy a hosszabb ideje tartó jógagyakorlás (években), vagy a jóga fizikai gyakorlatainak (ászana) heti többszöri ismétlése (3 vagy több alkalom) adhatja a legnagyobb egészséghasznot. Vagyis jógázzunk rendszeresen, heti több alkalommal! 

Bízunk benne, hogy az eredmények többeket is arra inspirálnak, hogy tovább folytassák a jógagyakorásukat. Az érdeklődőket pedig arra ösztönzi, hogy elkezdjék járni a jóga csodálatos és egészséges mellékhatásokkal teli útját!

A teljes cikk ITT olvasható.