2019. november 23.  | MagNet Ház

A KONFERENCIA KÖZPONTI TÉMÁJA:

A jóga ősi tudása a modern korban

\

A mantra ereje – szent szótagok hatása

\

Jógaterápia – a jóga technikák szerepe a gyógyításban

\

A jóga társadalmi hasznossága

percnyi előadás

előadó

program

08:00-09:00

Regisztráció

HAMVAS terem

09:00-09:10

Megnyitó

Szaraszvatí Keserű Aranka
Magyar Jógaoktatók Szövetsége - elnök

09:10–09:50


Jógaterápia - a különböző jógatechnikák szerepe a gyógyításban

Összefoglaló

...

10:10–10:50

najoMedvegy Gergely
A különböző ászana típusok -
élettani és terápiás hatásai

Összefoglaló

A jóga tárházát sok izgalmas ászana tarkítja, melyeket a jógik számtalan céllal gyakorolhatnak, hisz ezen testhelyzetek több szinten is képesek kifejteni a hatásukat. A legkézzelfoghatóbb terület a mozgás szervrendszer, mert minden egyes póz az ideális testtartás és statikai forma felé alakítja az ember testét. A hajlítások, a nyújtások és a csavarások nagyszerűen masszírozzák a belső szerveket, javítva azok működését és megteremtik a szervrendszerek kiegyensúlyozott működését. A csakrák és az energiapályák aktiválásával az energiaáramlás áll helyre, míg az elmebeli és érzelmi blokkok oldásával a tudat harmóniája érhető el. Az egyes ájurvédikus testtípus kibillenések is sikeresen visszaállíthatóak a megfelelő hangulatban gyakorolt jógázással. Az előadás során az előrehajló, a hátra hajló, az oldalra hajló, a gerinccsavaró és a fordított testhelyzetű ászanákon keresztül kerül bemutatásra a fent felsorolt élettani és terápiás hatások sokoldalúsága.

 

11:10-11:20

A 2019-es Jógarádzsa díj bejelentése - Lázai Krisztina, BHF

11:20–12:00

Bakos Attila & Bakos Judit Eszter
A mantra ereje (szent szótagok hatása az emberi lényre és a világra)

Összefoglaló

A Mantra ereje ugyanabba a tudatállapotba vezeti el a meditálót, mint amelyet a mantrát először megtapasztaló látó ért el. Ha a meditáció egyetlen célja az összpontosítás kifejlesztése lenne, bármely csábító tárgyra összpontosíthatnánk a tudatunkat. A mi célunk a tudatosság forrása (Átman), olyan tárgyon kell meditálnunk, amely valóban kapcsolatban áll vele. Azért, hogy meditációnk tárgya végül odavezesse tudatunkat. Nincs meditáció (Dhjána), összpontosítás (Dháraná) nélkül, fontos az egy tárgyra (Ekágra) összpontosító tudat. Az összpontosítás tárgyának minősége, vagyis a Mantra ereje megtisztítja tudatosságunkat, és képessé tesz arra, hogy behatoljunk belső lényünk különféle rétegeibe.

A kontemplatív meditáció (Dhjána) valójában nagyobb az elmélkedésnél. A föld megjelenik a szemlélődésben, az elme régiója megjelenik a meditációban, a menny megjelenik a meditációban, a víz megjelenik a szemlélődésben, a hegyek megjelennek a meditációban, az istenek és az emberek megjelennek a szemlélődésben. Ennél fogva azok, akik elérik a kontemplációt, részesülnek a meditáció adományaiból és igen emelkedett síkra jutnak. Ám azok, akik nem, maradnak töredékesek, kisszerűek, veszekedők, gyalázkodók és másokat rágalmazók. A kontemplatív meditáció áldásaiból csak a szilárdak részesülnek. A Dhjána (szemlélődő meditáció) a forrása minden előrehaladásnak, ezért szenteld magad e meditációnak! Csándogja-upanisád 7.6.1.

12:20–13:00

Selmeci Csongor
A haladó és biztonságos gyakorlást megalapozó jógakutatások.

Összefoglaló

Az előadás során bemutatásra kerülnek a 20. század elején még élő Nátha tradíción alapuló (Hatha Pradípiká, Gerandha Szamhítá, Siva Szamhitá) komoly energetikai, gyakorlatokkal kapcsolatos élettani és irodalmi jógakutatások, amelyekre a jóga felsőoktatási tananyaga felépült Indiában.

Milyen kutatásokkal támasztották alá a mai emberre alkalmazott haladó, de mégis biztonságos technikákat? Szó lesz ennek kapcsán a haladó pránájáma gyakorlatok előkészítési rendszeréről, ennek eredményeképpen beálló élettani állapotról, a szamádhiról és az ehhez kapcsolódó szamádhi kutatásokról, a szamádhi élettani és energetikai hátteréről. 

Valamint szó esik a nemzetközi jógakutatások mai irányairól és a fontosabb magyar eredményekről is. 

13:20–14:00

Kornhoffer Tünde
Jóga, mint terápia
- nőknek

Összefoglaló

Nőnek soha sem volt ennyi lehetősége, s egyben kihívása sem talán, mint napjainkban. A jóga eszközeivel hatékony erőforrásra lelhetünk, és az egészség megőrzését segíthetjük. A jóga gyakorlataiban vannak olyan elemek, melyek „jógabalesetet” okoznak a női energiarendszerben, ha nem a megfelelő időben alkalmazzuk azokat. Az előadás fókusza: a biztonságos jóga gyakorlás nőknek.

14:20–15:00

Omkára Veres András
A szétszórtság
megszüntetésének titkai

Összefoglaló
  1. A szétszórtság okai és következményei
  2. A szervezett és koncentrált gondolkodáson alapuló életvezetés előnyős oldalai
  3. Amikor már ismered az okokat és mégsem változtatsz
  4. A tudatalatti mély-pszichológiájának megértése
  5. Sikeres élethez, karrierhez és szádhanához ugyanarra van szükség.  
  6. A célhoz vezető átalakulás titkai 

15:20–16:00

Szép Ferenc
Terápiás lehetőségek a meditáció tanításában az intuíció kifejlesztéséhez a kriya jóga fényében

Összefoglaló

A jóga olyan gyógyító folyamat, melyben a testi, érzelmi és a mentális tisztuláson túl, a  lélekben való kiteljesedés tapasztalata is megjelenik.  A fejletlen intuíció és a korlátozott értelem nem tudja fölfogni sem megérteni a lélek valóságát.
(Bhagavad Gita II.29.).

A tudás és az értelem alkalmazása nagyon magas szintre elvisz bennünket, különösen a jelenségek világában, azonban a lélek megismerésében, megtapasztalásában, mindehhez még az intuíciónkat is ki kell fejlesztenünk.

Jógananda két erőt említ, mely születésünkkor már csirájában bennünk van. Ez a két rendkívül fontos erő, az értelem és az intuíció.

Érzi minden dolognak a lényegét, föltárja, megmutatja és nem foglalkozik az igazának a  bizonygatásával.

Úgy tűnik, hogy mindentudó. Jógananda szerint lehet egy lény testi, érzéki, értelmes, spirituális, de valójában az emberi szint az intuíció megnyilatkozásával kezdődik el.

Miért?

Azért, mert az élet nagy kérdéseire: "ki vagyok én, honnan jöttem, hová tartok, és mi az életem értelme?"- nos, mindezekre a választ csak az intuíció segítségével találhatjuk meg.

16:20–17:00

Baktai Ádám
A védikus tudományok alkalmazása
a jógi életében

Összefoglaló

...

18:00-19:00

Kírtana /Bhadzsana

JUHAR terem

09:50-10:30

Király Gabriella
Idő(é)skor
.

Összefoglaló

Senior Jóga - az előttünk járók jógája

  • A családi fészek bölcsője, mint a bölcsülés folyamatának kezdete
  • Kapcsolódás az idősebb korosztályhoz régen és most
  • Az idősödés folyamatának megélése, elfogadása
  • Megbékélés az élet körforgásával

A bölcs ülők jógája, létezésünk tanítója

10:50-11:30

Krishnanand Kovács Károly
A tudat felemelése, vagyis az önmegvalósítás útja a Guru-mantra által

Összefoglaló

A mantra, a pránájáma, az ászana valamint a meditáció összefüggése.

Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda: "Jóga a mindennapi életben© tradícióban" az „önmegvalósítás” és a társadalmi egészség, valamint az egyén és a közösség egymásra hatása. - A testi-lelki egészség útja. - Az ászana és a pránájáma, valamint gyakorlatok mantrával és annak hatásai. - A mantra, a pránájáma, az ászana és a meditáció összekapcsolódása, valamint összefüggései, és szintjei. -  A személyes "Guru-mantra", mint a "meditáció maggal" ősi hagyománya, a Guru és tanítvány kapcsolata és a "külvilágra való hatása".

11:50-12:00

A 2019-es Jógarádzsa díj bejelentése - Lázai Krisztina, BHF

12:00–12:40

Zoltai Miklós
A gondolatról, a gondolkodásról a jógabölcselet tükrében

Összefoglaló
I. Az előadás témáját illusztráló immagináció - meditáció.
II. A gondolkodás, a gondolat eredete:  Brahman, karmikus evolúció, muladhara-svadhisthana csakra.
Maya-világ, maya-tudat, spirituális világ, spirituális tudat, transzcendens tudat.
A gondolatok hatásmechanizmusai, konfliktusok, betegségek, jáma-nijáma.
III. A gondolat trónfosztása.
Az igazi jóga célja.
A tudat felemelkedése, csakrák.
Pratyahara, dharana, dhyana, samadhi.
IV. Befejező meditáció.

13:00-13:40

Dr. Schnitchen Csaba - Sākṣi-gopāla Dāsa
Jóga-alapelvek,
mint a fenntarthatóság pillérei

Összefoglaló

A jógairodalom egyik fő művében, a Bhagavad-gītāban azt olvashatjuk, hogy a teremtés kezdetén Isten azzal az üzenettel indította útjára az emberiség nemzedékeit, hogy a boldog élet és a felszabadulás kulcsa az áldozat. Isten tanácsa szerint tehát életünk középpontjában ne a saját, rövidtávú, önös érdekeink álljanak, hanem az, hogy hogyan tudunk az egész emberiség, sőt minden élőlény érdekében, végső soron pedig Istenért tenni valamit. Ez azonban nem könnyű dolog, különösen a mai világban.

Az önazonosság elvesztéséből, az anyagi testtel való azonosulásból, amit a fogyasztói társadalom propagálói mesterségesen is felerősítenek, egyértelműen, közvetlenül és logikusan következik az önzés, abból pedig a kapcsolatok degradálódása.

Az emberiség jelenlegi fenntarthatatlan, környezetpusztító életmódja tulajdonképpen a természettel és egymással való kapcsolataink degradálódásából, válságából alakult ki. Elfelejtettük, hogy kik vagyunk és ebből adódóan azt is, hogy hogyan viszonyuljunk egymáshoz, a természethez és Istenhez. Mindenből és mindenkiből csak hasznot akarunk húzni. Az önzetlenséghez jellemfejlődésre, önismeretre, az önmagunkkal való szembenézésre van szükség, ami komoly erőfeszítést igényel.

A boldog élethez és a felszabaduláshoz meg kell értenünk, hogy nem ideiglenes testek, hanem örök lelkek vagyunk, Isten szolgái. A Bhagavad-gītā és a jógairodalom más művei azonban segítséget nyújtanak ebben is. A jóga különböző alapelvei, szabályai és gyakorlatai hatékonyan alkalmazható eszközök nemcsak a test egészségének elérésében és fenntartásában, hanem a jellemfejlesztésben, önmagunk valódi természetének megismerésében és az önzetlenség kialakításában is, ezeken keresztül pedig a környezetkímélő életmód gyakorlati elsajátításában is.

Ha az emberek széles körben követnék és gyakorolnák a jóga alapelveit, akkor az minden bizonnyal sokat javítana az ökológiai válságból való kilábalásunk esélyein, hiszen a tudomány képviselői is éveken, évtizedeken keresztül végzett kutatásaik eredményeképpen a jóga alapelveihez hasonló, vagy sok esetben azokkal megegyező elvek követésének fontosságát hangsúlyozzák. Az előadásban áttekintjük, hogy a nyolcfokú-jóga alapelveinek követésével hogyan járulhatunk hozzá a válsághelyzet javulásához, továbbá bemutatásra kerül néhány alapelv az ökológia és az ökopolitika világából is, amelyek hasonlóak a jóga alapelveihez.

14:00-14:40

najoSzékely Ilona Chitra
Jóga és társadalom
.

Összefoglaló

Az élettel való küzdelem során, ahogyan haladunk a spirituális életben,  az inspirációk és a guruk tanításai hatására elkezdjük felismerni, hogy sok dolog, amit az élet normális részének tekintettünk nem helyes. Elkezdünk olyan változtatásokat bevezetni, mint a jelenben élés és a szükségleteink csökkentése, de ezek ügyetlennek tűnnek, mert kezdők vagyunk, és az ilyen változásokat a társadalmunk nem értékeli. Hogyan maradhatunk szilárdak ezen az új úton, anélkül, hogy megzavarnánk mások értékeit vagy hogyan tehetnénk lehetővé hogy a régi értékek újra értékek legyenek?

A kérdésnek nagyon sok része van. Először is a társadalmi, közösségi értékek nem rosszak, és azok sem, amelyeket a társadalomban tanulnunk. A társadalom, a közösség nem tesz különbséget az egyik emberi lény és egy másik emberi lény között. Vannak elméletek, amelyek azt mondják, hogy a társadalom van hatással az egyénre, de mi úgy hisszük, hogy az egyén része a társadalomnak. Minden egyes embernek felelőssége van abban, hogy megvédjen bizonyos értékeket a társadalomban, fejben tartva azt, hogy az életnek mi is lenne a célja és a végső értelme.

15:00-15:40

Böhm Márta Padmakshi
A mantra,
mint a béke eszköze

Összefoglaló

A mantra ereje és rendszeres kántálása segít békét teremteni önmagunkban és környezetünkben. Minden szótagjuk olyan rezgést kelt, amely felébreszti és manifesztálja az olyan isteni minőségeket, mint a béke, a bátorság, a szeretet, az együttérzés és az elfogadás. Meditációs gyakorlatnak is tekinthetjük.

16:00–16:40

Mező Dorka
Vissza a teljességhez - a kundalini jóga terápiás alkalmazása betegségek és traumák gyógyításában

Összefoglaló

Miben más egy terápiás jógaóra? Mire figyeljünk tanárként, és mire számítsunk gyakorlóként? Milyen kapcsolat van a traumák és a betegségek kialakulása között? Mi számít traumának, és milyen traumákat hordoz magában a mai modern életmód? Hogyan függnek egymástól a stressz, az alvás és a gyulladásos folyamatok? Hogyan segíti újra feléleszteni a kundalini jóga ősi, önszabályozó, öngyógyító mechanizmusainkat?

16:40-17:10

Szünet

17:10-17:50

Kerekasztal beszélgetés

jógaterápia jelentősége és a mantra ereje 
 
Résztvevők:
Kornhoffer Tünde, Himalája Jóga Tradíció/ Anaya Női Jóga oktató
Selmeci Csongor József / Kaivalyadhama Tradíció, Magyar Jóga Akadémia vezető oktató
 
Moderátor: Kiss József Zsolt 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Étkezés

A konferencián az étkezést a MagHáz Étterem és Teaház biztosítja!

Előadók

Kornhoffer Tünde

Selmeczi József Csongor

Bakos Attila & Bakos Judit Eszter

Krishnanand Kovács Károly

Székely Ilona Chitra

Baktai Ádám

Medvegy Gergely

Szép Ferenc

 

Böhm Márta Padmakshi

Pavanjeet Kormos Éva

Veres András Omkára

Király Gabriella

Dr. Schnitchen Csaba

Zoltai Miklós

 

helyszín

MagNet Ház | Budapest VI., Andrássy út 98.

Szervező: