Adatlap

Foiskola2_fotovarro_164

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának (BHF), az államilag elismert jógamester BA képzésén túlmutató, kiemelt célja a jóga kultúrájának terjesztése Magyarországon, ezért a főiskolai és a tanfolyami oktatás mellett aktív szerepet vállal a magyar jógás közösség életében.

A BHF alapító szervezete a 2006-ban létrehozott Magyar Jógaoktatók Szövetsége Egyesületnek.

A BHF által képviselt Vrindávana-Gangótri Jógarendszer tradicionális háttere egyrészt Vrindávana, ahonnan a vaisnava hagyomány, a lelki tudás, a jóga megfelelő gyakorlásának szellemisége, a folyamat megértéséhez és gyakorlásához szükséges felhatalmazás érkezik hozzánk, másrészt Gangótri, a Himalájában tevékenykedő Srí-vaisnava testvér-közösség központja.

Az itt élő mesterek felhatalmazása nyomán az ászana és pránájáma gyakorlatot Gaura Krisna Dász (dr. Tóth-Soma László), Medvegy Gergely és Ranginí Dévi Dászí (Képes Andrea) dolgozta ki. Így a BHF és a két testvérközösség együttes működésével újra megelevenedtek a jóga gyakorlásának időtlen elvei, melyeket tovább vezetve és a nyugati ember igényeihez igazodva jött létre az a rendszer, amely tartalmazza a jóga teljes folyamatát. A lelki alapot konkrét gyakorlatok képezik: a védikus irodalom (Bhagavad-gítá, upanisadok, puránák) tanulmányozása és előírásainak követése, meditáció a Legfelsőbb Úrról, Isten (Krisna) odaadó szolgálata, vegetáriánus táplálkozás, az alapvető jama és nijama szabályozó elvek követése, a pránájáma gyakorlása.

A fizikai testtel foglalkozó rész a himalájai Srí-vaisnava jógík körében leginkább elterjedt, és a jóga sásztrákban leggyakrabban említett tradicionális ászanákból áll. A testtartások mellé transzcendentális mantrák kerültek, amelyek mentális vagy hangos ismétlése közben a jógí transzcendentális tudatállapotba kerülhet. A vaisnava hagyományt követve a testgyakorlatok a test egészségesen tartását, az elme kontrollálását és a tudat alacsonyabb kötőerők fölé emelését segítik elő annak érdekében, hogy azután a testet és az elmét az önmegvalósítás eszközeként a Legfelsőbb Úr szolgálatában foglaljuk le.

Térkép