A Magyar Jógaoktatók Szövetsége az alábbi levelet fogalmazta és küldte el az Emberi Erőforrások Minisztériumához a jógoktatók és a jógaoktatás támogatása ügyében a COVID-19 intézkedések kapcsán:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Sportért Felelős Államtitkárság
Dr. Szabó Tünde
sportért felelős államtitkár részére
1054 Budapest, Hold u. 1.

Tárgy: A COVID-19 korlátozó intézkedések hatása a jógaoktatókra, támogatás kérése

Tisztelt Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszony!

A jóga Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek és elismertségnek örvend, ezt az is bizonyítja, hogy a tavalyi évben a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 rendezvényen a jóga is egy külön napot kapott a programsorozatban.
Egyre többen részesülnek a jóga fizikai, és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásából. A jógagyakorlásnak jelentős szerepe van a mozgásszervi és belső szervi megbetegedések prevenciójában, immunerősítő és stresszoldó hatása kutatásokkal is bizonyított. Állíthatjuk, hogy járvány idején az ilyen jellegű foglalkozások tartására hatványozottabban nagyobb szükség lenne.

Azonban a hatályos 484/2020. Kormányrendelet értelmében a szabadidős létesítmények, edzőtermek – így a jógatermek látogatása, még magánóra vagy egyéni foglalkozás igénybevétele céljából is tilos (ezt megkeresésünkre az ORFK és a koronavirus.gov.hu is megerősítette).
Az intézkedés következtében több ezer jógaoktató maradt munka és bevétel nélkül, több tízezer jógagyakorló pedig jógaterem és gyakorlási lehetőség nélkül.

A jógaoktatók és a jógastúdiók nevében kérjük Magyarország kormányát, hogy fordítson figyelmet a jógaoktatás területére is.
Köszönettel vennénk, ha megfontolnák az alábbiak lehetőségét:

  • A jógaoktatók többsége jellemzően KATÁ-s egyéni vállalkozóként folytatja tevékenységét és bevételek híján az adó megfizetése is nehézség most számukra. A 2020. novemberi hónapra és arra az időszakra, amikor nem lehetnek nyitva a jógastúdiók kérjük az oktatók adóterheinek csökkentését.
  • A szigorú (maszkviselés, fertőtlenítés, távolságtartás stb. mellett) óvintézkedések betartása mellett engedélyezzék a magán/egyéni, esetleg kiscsoportos foglalkozások megtartását.
  • Örömmel vennénk a jövőben olyan jellegű támogatásokat, pályázatokat melyekkel az online óratartáshoz szükséges technikai hátteret tudnák az oktatók megteremteni.

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége egyúttal felajánlja szakmai segítségét annak érdekében, hogy a lakosság egészségügyi és mentális helyzetét javíthassuk. Nagyon szívesen segítenénk munkájukat abban, hogy szakmai jelenlétünkkel, tájékoztató anyagokkal, előadásokkal javítsuk a lakosság egészségi és mentális állapotát.
Köszönöm figyelmét és várom szíves válaszát,
tisztelettel:

Kelt: Nagylók, 2020. november 22.

Komjáti Zsuzsanna
elnök
Magyar Jógaoktatók Szövetsége Egyesület