Minimum tudásszint

A 200 órás Nemzeti jógaoktató-képzettségi minimum szint tartalma

Az Oktatási Szabályzat kivonata

Kategória

Minimum óraszám

Elsajátítandó témák leírása

Technikák és gyakorlás 100 óra

min. 75 kontakt óra, ebből min.: 50 kontakt óra a vezető oktatóval

Ászanák, pránájámák, kriják, szanszkrit/pundzsabi éneklés, mantra, meditáció és egyéb hagyományos jóga technikák. Ez az óraszám tartalmazza mind a kivitelezés oktatását, mind pedig a vezetett gyakorlást is.
Oktatási módszertan 25 óra

min. 15 kontakt óra, ebből min. 10 kontakt óra a vezető oktatóval

Kommunikációs készségek, a csoport dinamika, idő-kezelés, a prioritások és szabályok betartása. Egyéni és csoport kommunikáció. A gyakorlatok bemutatása, megfigyelése, a segítség és igazítás alapelvei. Oktatási stílusok. Az oktató jellemzői. A tanuló tanulási folyamata. A jógaoktatási üzleti része (beleértve a marketinget és a jogszerűséget).
Anatómia és fiziológia 20 óra

min. 10 kontakt óra, ebből min. 0 kontakt óra a vezető oktatóval

Az emberi test fizikai anatómiája és fiziológiája (a test rendszerei, szervei stb.) és az asztrális/ energia/ finom anatómiát és fiziológiát (csakrák, nádik, stb.). Az anatómia és fiziológia megismerését követően ezek alkalmazása a jóga gyakorlatában (javallatok, ellenjavallatok, egészséges mozgásminták, stb.).
Jóga filozófia, életmód és etika 30 óra

min. 20 kontakt óra, ebből min. 0 kontakt óra a vezető oktatóval

A jóga filozófiák és hagyomány írásainak tanulmányozása (Jóga Szútrák, Hatha Jóga Pradípiká, Bhagavad Gítá, stb.). Jóga életstílus, mely összhangban van a nem-ártással (ahinszá), a karmával és a Dharmával. Etika jógaoktatóknak, tekintettel a tanulókkal és közösséggel való kapcsolatokra. A jógaoktatás szolgálatként való értékének megértése és a másoknak való szolgálattá válás.
Gyakorlat 10 óra

min. 5 kontakt óra,

min. 5 kontakt óra a vezető oktatóval

A jógaoktatás vezető instruktori szerepben való gyakorlása (ez nem tartalmazza a segéd-oktatói, a megfigyelői, vagy a visszajelzői szerepkört). Visszacsatolást kapni és adni. Megfigyelni mások tanítását (ez nem kontakt óra). Segédoktatóként jelen lenni más tanítása alatt.
Fennmaradó és választható órák 55 kontakt óra és

15 óra választható a fentiek közül (kontakt vagy nem kontakt)

A választható órák tartalma a fenti öt kategóriából állhat össze. Azonban ez nem feltétlenül jelent szabad választást, mert ezeket az órákat az adott iskola által kihangsúlyozott területekre kell fordítani.
Összes kontakt órák száma Min. 180 kontakt óra ebből

min. 65 kontakt óra a vezető oktatóval

Megjegyzés: A fentiekből látható, hogy egy jógaoktatói tanfolyam akkor felel meg a minimális követelményeknek, ha legalább 200 óra időtartamú, amelyből 180 órát a tanuló fizikailag együtt van az oktatóval, valamint a tanfolyam az elsajátítandó témákat oktatja.