2021. január 1-jével számos új jogszabály is érvénybe lép, mely akár téged is érinthet:

KATA ADÓZÓKAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

  • Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő.
  • 40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után.
  • Nem csak megfizetni kell a 40%-os adót, hanem havonta be is kell vallani.
  • Kötelező tájékoztatás a szerződéskötéskor: A katásnak egy szerződéskötésnél írásban tájékoztatni kell a partnerét, hogy ő kisadózó és arról is, ha már nem az.
  • Csak egy helyen lehetsz kisadózó: Ha Te most katás egyéni vállalkozó vagy és mellette van egy – vagy több – katás bt-d, ahol kültagként katás vagy, akkor döntened kell 2020.12.31-ig, hogy jövőre hol akarsz katás lenni.

A témában az alábbi cikkeket javasoljuk átolvasásra, hogy megtudd a részleteket:

ONLINE SZÁMLA VÁLTOZÁSOK

2021.01.01-től már nem csak a belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról kell online adatszolgáltatást benyújtani, hanem a magánszemélyeknek és a külföldieknek készült számlákról is. Továbbra se szűnik meg a kézi számlatömb használata, de javasoljuk számlázó program választását, ami elvégzi helyettünk az adatszolgáltatást. (Pl. A NAV ingyenes programja, www.billingo.hu, www.szamlazz.hu, stb.)

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

  1. január 1-től azon adóalanyok (kereskedők, szolgáltatók), akik nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik, kötelesek biztosítani a fogyasztók, a vevők számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását. (Jogszabályi hely: 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről, Cikk itt)

Amennyiben a 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, vagy 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási tevékenységet végzed, akkor ez rád is vonatkozik. (A 85.51-re nem vonatkozik!)

Ha a jogszabály rád nem kötelező érvényű, akkor is fontolóra veheted egy POS terminál beszerzését, mert az egyes pénzügyi szolgáltatóknál nagyon kedvező ajánlatokat lehet találni. (Pl. www.sumup.hu, ahol már 8000 Ft-ért terminálhoz juthatsz.)
Az MNB adatai szerint 2019 harmadik negyedévében 19 százalékkal növekedett a bankkártyás vásárlások száma és 22 százalékkal a vásárlások értéke Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, és ez a tendencia egyre növekszik, egyre többen választják a bankkártyás fizetést – így akár versenyképességedet és forgalmadat is növelheted.

 

Tájékoztatásunk nem teljes körű. Ha bármelyik jogszabály érint téged, vedd fel a kapcsolatot a könyvelőddel és beszéljétek meg a szükséges lépéseket.