2017. november 5. vasárnap 09:00-19:00 | Lurdy Ház

A KONFERENCIA KÖZPONTI TÉMÁJA:

A JÓGA ÉS AZ ELJÖVENDŐ GENERÁCIÓ

\

A jóga filozófiai és életmód-beli tanításainak átadása a gyermekek számára

\

Ászanaoktatás – gyermekjóga – jógaterápia gyermekeknek

\

Jóga és társadalom

Elővételben olcsóbban tudod megvenni a jegyed november 4. 24:00 óráig!

Még ennyi ideig veheted meg kedvezményesen a jegyed:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

percnyi előadás

előadó

program

08:00-09:00

Regisztráció

08:50-09:00

Megnyitó

VISNU terem

Jóga és társadalom szekció

09:00–09:30

gaura-krisna-dasza-toth-soma-laszloTóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza):
A tudás és gyakorlás átadásának alapelvei a védikus jógahagyományokban

Összefoglaló

Ez az előadás a jógával és az önmegvalósítással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek átadásának legfontosabb tradicionális alapelveit mutatja be, melyek követése feltétlenül szükséges az igazán hatékony jógaoktatáshoz és tanuláshoz. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jógaoktatónak, s milyenekkel egy jóga-tanulónak ahhoz, hogy a tanítás folyamata „gyümölcsöző” legyen, s hogy mindketten valóban a jóga szellemiségének megfelelően fejlődjenek.

09:40–10:10

Kádár Zoltán:
A tanuló célja - a tanító célja - a jóga iskolák céljai. Egyezésük és különbözőségük.
Mi alapján gyakorlunk manapság?

Összefoglaló

A jóga célja a  jógairodalom alapján. Jóga iskolák, tanítók, magyarországi jógaoktatók céljai. Magyar jógatanulók céljai. Szádhana -  a célhoz vezető tréning. Kiindulási pont. Gyakorlatban mesterévé válni az adott technikáknak. Milyen létra alapján működik. A Mester visszaellenőrzi a készre megvalósított szádhanákat.

10:20–10:50

timcsk gza jga nagyTimcsák Géza:
A jóga mint a társadalom tükre

Összefoglaló

A jóga már több mint 1 évszázada láthatóan jelen van Európában. A társadalom kezdte elfogadni a jóga szakszavakat (mantra, karma, meditáció, guru..). A jóga a reklám területére is bekerült, és így bizonyítottan megszólítja a célcsoportokat. Maga a nyugati, de sokszor a keleti jóga is, főleg B.K.S. Iyengar és a Krishnamacharya által vezetett csoport hatására élesen az ászana kultúra felé fordult. A “hatha jóga” alatt ma kifejezetten ászanákat értenek. Az “astangajóga” meg ugyanúgy ászanacentrikus, bár az eredeti Hatha jóga a szamádhiig megy, és az astanga jóga nem foglalkozik más, mint ülő ászanákkal. A társadalom jógaképe a precíz, alapos és egyre nehezebb ászana kivitelezés felé fordult. Mígnem manapság a hátterből ismét előkerült a lágy, körültekintőbb és komplexebb jóga különféle változata (pl. a Jin jóga). Az ászanák párosítva vannak rezonanciás hatásokkal és egyéb hatásfokozó módszerekkel. Egyre több adat mutatja, hogy az erre nem megfelelő konstitucióval rendelkező ember számára pl. az Iyengar jóga nem kell megfelelő legyen.  A meditáció egyre szélesebb körökben népszerű, de az sem mindenkinek való. Ugyanúgy a mantrák is egyre népszerűbbek, bár sokszor nem az eredeti recitációs eljárást gyakorolják az érdeklődők, így inkább hangulatkeltő hatásuk van. A mai igen rohanó társadalom, amely a birtoklás útján látszik haladni, kezd itt-ott megállni, és reflexiót eszközölni, már ami az élet céljat illeti. A jóga erre egy jó lehetőséget nyújt, bár ahogy a rengeteg hasonló gyártmányok között is nehéz a helyeset megválasztani, a mai jógatípus-özönben is a laikus nemigen tud eligazodni. A megoldás nincs a láthatáron, hasonlóképpen, mint ahogy a társadalom jövőjét illetően sem (migráció, helyi konfliktusok, erőszak veszély, stb.).

11:00–11:30

10998081_10153789387787786_7609003579784108782_nKormos Éva:
Jóga és társadalmi felelősségvállalás

Összefoglaló

Az élet természete a változás. Minden körülöttünk folyamatosan mozgásban van, átalakul. Világok pusztulnak el, s születnek újak. Vannak olyan változások, melyeket szeretünk, másokat viszont nem látunk szívesen.  A jógi tudja, hogy minden, ami megnyilvánul, az Egyetlen játéka csupán, s hogy a világot nem kell jobbá tenni, mert a Teremtés természetéből fakadóan tökéletes. Mégis, számtalan példáját látjuk annak, ahogyan a jógát gyakorlók közössége társadalmi problémák orvoslásán fáradozik: segíti a rászorulókat, támogatja az elesetteket, időt, energiát, munkát fektet abba, hogy mások jólétéhez hozzájáruljon. Arra hívlak, nézzünk magunkba és vizsgáljuk meg, milyen forrásból indulnak a szándékaink és cselekedeteink, mi késztet minket arra, hogy segítsünk, hogy erőfeszítést tegyünk bármilyen változás érdekében, és mi történik valójában, amikor így teszünk.

11:40–12:10

istvan2Drimál István:
Jóga a Kali-júgában
.

Összefoglaló

Milyen szerepet tölthet be a jóga a sötét korszakban? Mit jelent a sötétség ebben az összefüggésben? Milyen eszközöket kínál Patandzsali a sötétségben való túlélésre? Milyen szerepet játszhat a jóga oktatója az általános emberi léthelyzetben és a jelenkori Magyarországon? Ezekre a kínzó és gyakran kellemetlen helyzeteket teremtő kérdésekre keresem a válaszokat előadásomban.

12:20–12:50

Zoltai Miklós:
A jóga, mint egyetlen megoldás a társadalmi problémákra

Összefoglaló

1.Végveszélyben az emberiség.  A beteg társadalom.  Kórkép: mentál-, pszicho-, szomato- és     szociális állapotok.
2. A jelen állapotok konkrét okai.
3. A jóga célja és feladata.
4. Miért csak a jóga a megoldás kulcsa?

SIVA terem

Szádhana, vagyis a rendszeres gyakorlás szekció

09:00-09:30

Omkara_2011_4Veres András Omkára:
A szádhana,
mint esély a külső és belső átalakulásra

Összefoglaló

1.) A sikeres szádhana titkai Szvámí Sivánanda szerint.
2.) Szádhana Indiában és a nyugati világban.
3.) A Sivananda Jógaközpont 11 éves szádhana programjának tapasztalatai.
4.) Lehet-e távoktatással vagy levelezőn szádhanázni?
5.) Hogyan gyorsíthatod fel külső és belső átalakulásod?

09:40-10:10

Sn Chitra:
Mit gyakoroljak?
Szádhana, jóga az ászanákon túl, nem csak oktatóknak és tanároknak.

Összefoglaló

A konferenciának négy témája, négy fókusza van, amelyek határozottan összefüggenek egymással, hiszen ahhoz, hogy példaképek legyünk gyerekeink számára – ez a legjobb módja a gyerekek tanításának –, ahhoz, hogy a társadalom is profitáljon a jógánkból, a legfontosabb, hogy mi magunk gyakoroljunk. A Satyananda Yoga tanításaiban kiemelkedő hangsúlyt kap a jógagyakorlók képzése. Ebben a tradícióban a fókusz ugyanis nem tanárok képzése, hanem olyan gyakorlóké, köztük gyermekeké, akiknek átfogó ismereteik és mély tapasztalatuk van a jóga módszereiről és tanításairól. Ezért a konferencia 4. számú témájához, a „Szádhana – Mit is gyakoroljunk” részhez tudunk illeszkedni a legjobban. Mindig a legalapvetőbb kérdésnél kötünk ki: „Mi a jóga? Mi a jóga célja?”. A Satyananda Yoga tradíció a jóga eredeti tanításait képviseli és tanítja. A mai, nyugati jógaoktatás főleg a fizikai testre koncentrál, és nincs tisztában a jóga céljaival. Az előadás során érintjük azokat a témaköröket, gyakorlatokat, amelyek inspirálhatják a hallgatókat, szélesíthetik látásmódjukat az életet és saját magukat illetően.

10:20-10:50

Szép Ferenc: A meditáció átalakító ereje a kriya jóga mestereinek tanításai alapján.

Összefoglaló

A kriya jóga mestereinek tanításai alapján.
Az élet egy szent játék. Mindannyian örök keresésben vagyunk és egy napon fölismerjük, hogy a tünékeny külső örömökön túl, a maradandó boldogság forrását csak belül találhatjuk meg. Ennek az egyik útja a meditáció, mely befelé visz bennünket a szellem különleges királyságába. Ebben a csodálatos kalandban ki kell fejlesztenünk a test, az érzékszervek és az elme fölötti ellenőrzést. Jól kell használnunk az értelem adományát, a jelenlét az elengedés és a koncentráció képességét. Föl kell ébresztenünk az igazi akaraterőt, az állhatatosságot és a szeretetteljes odaadást. A gyakorlás által egyre jobban kiszabadulhatunk
a rossz szokások hatalmából, elménk napról-napra kiegyensúlyozottabb lesz, elmélyül bennünk az
szeretet és a bölcsesség.

 11:00-11:30

Bakos AttilaBakos Attila:
Menedzsment a Jóga és a Vedánta etikája szerint

Összefoglaló

Mindannyian két menedzsmenti forma, másképpen elmeirányítás (Csitta) között választhatunk. Ezek a lelki-szellemi (Jóga-Vedánta) és a pragmatikus hedonista (Bhóga) tudatépítő megoldások. Az azonnali érzékkielégítésre (Káma) vágyó vezetők, s az alkalmazottak egyaránt a mindent, azonnal és mindenhol anyagi hatékonyság és hasznosság bűvöletében élnek. A jóga etikán alapuló önmenedzsment és közösségi irányítás, a cselekvés (Karma) és a gondolkodás (Csitta) mindenre kiterjedő átalakítása (Szádhana), mely végül egy új, fejlettebb személyiséget (Szádhu) alkot. Ezért a magasabb szinten kibontakozó embert vagy empatikus közösséget tekinti értéknek, az ideiglenes érzék kielégítés helyett. A Jóga és a Vedánta lényegi tanítása, hogy mindaddig senki nem lehet tökéletesen szabad (Mukti), amíg egoisztikus énfelfogása (Ahamkára) révén az anyagi önzéshez tapad.

11:40-12:10

Répássy Erika és Trapp László:
Szádhana - a gyakorlás rétegei az IYENGAR tradícióban

Összefoglaló

Az előadás során igyekszünk feltérképezni a "gyakorlás" különböző rétegeit és mindazt a széles eszköztárat, amit az IYENGAR metódus magában rejt.

Abhjásza - minden napi diszciplína
Szádhana - spirituális gyakorlás - a jóga mint misztikus egyesülés
Anusthánam - a legbelső út

Ismerd meg, hogyan mutatnak túl az ászanák és a pránájáma a testszintű gyakorlatokon és válnak valódi, mindenki által használható meditációs technikává? Hova vezet a jóga útja a hétköznapokban, és hogyan lehetséges vele a mikrokörnyezetünkön változtatni?

12:20-12:50

Medvegy Gergely:
Testtől a lélekig - Sadhana az ISKCON Vrindávana Gangotri rendszerben

Összefoglaló

Az előadás egy olyan praktikus és a hétköznapok során is alkalmazható jóga gyakorlást mutat be, amely nem csak az ember testi-fizikai jóllétéhez járul hozzá, hanem segít megismerni a valódi önazonosságunkat és a lelki boldogsághoz vezető utat.

12:50-14:00

EBÉDSZÜNET

 14:00–14:30

Borkovits Tamás:
A jóga és a jövő generáció 

Összefoglaló

A Himalájai Tradícióban kiemelt figyelmet fordítunk a tanítás átadására a jövő generációjának. Szvámí Véda kezdeményezésére 2011-től a Tradíció rishikeshi ashramjában karácsony és újév között minden évben gyermek és ifjúsági elvonulást tartanak. Ez az összejövetel azt a célt szolgálja, hogy a Tradícióhoz tartozó gyakorlók gyermekei a világ minden tájáról közvetlenül élhessék át a spirituális családhoz tartozás élményét, és a szellemi út néhány tapasztalatát a Tradíció szellemi vezetőinek jelenlétében. Az előadás beszámol az immár több mint fél évtizedes hagyomány tapasztalatairól, és felvázolja ennek a védikus kultúrában meglévő szellemi hátterét.

14:40–15:10

Ganga Bhagirathi Chaitanya:
Tudatos gyerekek

Összefoglaló

A "Conscious kids" programunk immár több földrészen fut sikeresen, Indiában, Új-Zélandon és tavaly óta Magyarországon is. Ez a program sajátos módon használja a jóga technológiát, mely elősegíti a gyerekek holisztikus személyiségfejlődését, a jógikus életmód, a helyes kommunikáció elsajátítását önmagukkal és a környezettel, a szattvikus világszemléletet és problémamegoldást. A gyerekek a jövőnk.

15:20–15:50

Bertalan Mónika:
A gyermekek értelmi-, érzelmi-, szociális nevelése a jama- nijama elvek alapján

Összefoglaló

1. A gyermekek jelenlegi testi-, lelki-, szellemi-, szociális állapota s azok negatív hatásai.
2. A gyermekjóga célja, feladata.
3. Miben segíti a gyermekek totális személyiségfejlődését a jóga.
4. A jama-nijama elvek.
5. Hogyan és milyen módszerekkel építhető be a jama-najama életvezetési elvek hatásmechanizmusa a jógafoglalkozásba.
6. Konklúzió: a tanultak alkalmazása a mindennapi életben.

16:00–16:30

Szegedy Tünde:
A jóga hatásmechanizmusa a gyermeki személyiségfejlesztés folyamatában

Összefoglaló

A jóga és a kapcsolódó fejlesztések projekttervei. Projekttervek bemutatása. A komplex folyamatok tervezésének lehetőségei.
Az Országos Alap Programoknak és a Jóga alapelveknek való megfelelés a tervezésben. A tervek megvalósításának bemutatása képekben, gondolatokban. Az eredmények értékelése, konzekvenciák megállapítása.

16:40–17:10

Csíki Mariann:
Gyermekjóga és az idegrendszer kapcsolata, vagyis miért mások a mai gyerekek, mint 30 évvel ezelőtt?

Összefoglaló

Az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres minőségi mozgás, egészen már a magzati kortól. Továbbá a jobb és bal agyfélteke összehangolásához elengedhetetlen a jól működő vesztibuláris rendszer, propriceptív rendszer és taktilitás. A mindennapi mozgás minősége meghatározza viselkedésünket, teljesítő képességünket és erősen befolyásolja testi-lelki életünket. Gyermekeink számára a jóga olyan ingereket, élményeket biztosít, amely nem csak az idegrendszerüket, agyunk kapacitását, hanem az érzelmi életüket is pozitív irányba segíti.

14:00-14:30

najoNagy József (Yogendra):
A legjobb és leghitelesebb nevelés a példamutatás!

Összefoglaló

Szükség van-e ma  példaképre? Lehetek-e, tudok-e, merek-e példakép lenni? Mit tehetek a jógával magamért, hogy példakép legyek az utánam jövőknek?  Azt, hogy aktív, kreatív, egészséges, kiegyensúlyozott és békés vagyok. Ezt élem. Valóban olyan vagyok, mint amilyennek látszom.

14:40–15:10

Kádár Zoltán:
A tehetség használata

Összefoglaló

Amit nem használsz, az sorvad! Ha jól használjuk a tehetséget, akkor erősödik! Iskolarendszer hatása a testtartásra! A szolgálat: Ha jól szolgálunk, értékessé válunk! Mit is érdemes tanulni? A gyermekek sérülésének és fejlődésének evolúciója! A szenvedés tanulása a gyermek fejlődésének természetes része! Később szoftverfrissítést igényel! Mikor válunk felnőtté értelmileg, érzelmileg és testileg?

15:20–15:50

Siri Sant Kaur [Dudás Katalin]:
"Egy mindenkiért, mindenki egyért." - Szádana a kundalini jógában

Összefoglaló

Az előadás betekintést nyújt az egyéni és közösségi szádana mibenlétébe a kundalini jóga tradíciójában. Bemutatja a vízöntő szádana (közösségi gyakorlás) menetét és azt, miként segíti mindez az egó meghaladását, az együtt fejlődést, a csoporttudatosság kialakulását és a Vízöntő korba való átmenetet.

16:00–16:30

Krishnanand (Kovács Károly Péter):
"Jóga a születéstől a felnőtté válásig - Jóga a Mindennapi Életben: a testi-, lelki- és társadalmi egészség fényében!"

Összefoglaló

Mottó: "A gyermek a jövő záloga!"
/Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Ji/

A "Jóga a mindennapi életben - Rendszer" a test-, a szellem- és a lélek harmóniájának tudománya, ősi tudás, amely a társadalom-, a család- és benne a gyermek életének pozitív iránymutatója. A jógaoktatás felelősség is, ezért a jógaoktató hagyományosan a Param-para (Guru-lánc, Mester-lánc) tanítás folytatója, és nem egyfajta tornatanár, vagy sport-edző, avagy pszichológus, stb. A jógaoktató egyrészről Guruja tanítását követi, másrészről Mesterétől kapott saját személyes sadhanájából meríti a dharmájához (kötelességének teljesítéséhez) a tapasztalatot és a jóga-tudást.

16:40–17:10

Prof. Dr Asmita Wele:
Az egészséged a kezedben van
.

Összefoglaló

Általában mindenki egészségesen születik. Amíg szüleink és tanáraink vigyáznak ránk, étkezési szokásainkra, személyes higéniánkra, játék-alvás időnkre, általában minden rendben van. A jóga és az ájurvéda ebben az időszakban vállnak barátainkká, hogy fiatal felnőttként zökkenőmentesen átsegítsenek bennünket a felnőtté válás útján.Ha esetleg kihagynánk az általuk kínált lehetőséget, életünk későbbi szakaszában újból segítő kezet nyújtanak. Soha nem késő, ha az Egészségről van szó. Ezért tanuljunk egy kis mindennapi ajurvédát, hogy hozzájussunk az egészséghez és boldogsághoz.

17:20-18:00

Kerekasztal beszélgetés:
Borkovits Tamás, Pavanjeet Kaur (Kormos Éva), Timcsák Géza
A beszélgetést vezeti: Kiss József Zsolt

 

18:10-19:00

Közös Bhadzsan

Előadók

Tóth Soma László

Répássy Erika

Timcsák Géza

Sn Chitra

Borkovits Tamás

Veres András Omkára

Trapp László

Drimál István

Nagy József Najó

Szép Ferenc

Siri Sant Kaur

Bakos Attila

Medvegy Gergely

Prof. Dr Asmita Wele

Kormos Éva Pavanjeet

Bertalan Mónika

Szegedy Tünde

Kádár Zoltán

Zoltai Miklós

Csíki Mariann

Krishnanand

Ganga Bhagirathi Chaitanya

helyszín

Lurdy Ház | Budapest IX., Könyves Kálmán krt. 12-14.

Lurdy Ház

 

A JógaKonferencia szervezője a

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírleveleinkben értesítünk az MJSZ rendezvényeiről és híreiről. Innen tájékozódhatsz a minősítést érintő változásokról is.

Kérjük, ellenőrizd az e-mail fiókod, és a levelünkben kattints a regisztráció véglegesítésére! Köszönjük!

Share This