2021. november 14.  | MagNet Ház

A KONFERENCIA KÖZPONTI TÉMÁJA:

JÓGA A XXI. században

\

Az ősi jógaszentírások relevanciája a modern korban

\

civilizációs betegségek és a jóga

\

Jógaoktatás az online térben (előnyök és hátrányok, módszertani kérdések)

\

A COVID hatásainak ellensúlyozása a jógával

jegyárak

CSOPORTOS jegyek

KIÁLLÍTÓI TÉR – BELÉPŐJEGY NÉLKÜL IS LÁTOGATHATÓ!

Színes portékák, jógás könyvek, hiteles jógaiskolák mind egy helyen!

ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK

Vegetáriánus és vegán finomságok, büfé és ebéd

14 ELŐADÁS / BESZÉLGETÉS AZ ELŐADÓKKAL / KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS / FELTÖLTŐ SZOBA / MANTRA ÉNEKLÉS

program

08:00-09:00

Regisztráció

HAMVAS terem

09:00-09:20

Ünnepélyes megnyitó

Őexcellenciája Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete

Komjáti Zsuzsanna, a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnöke

09:20–10:00

Gaura Krisna Dásza (Dr. Tóth-Soma László) - Ősi tudás a modern korban? A jógaszentírások relevanciája a XXI. században

Összefoglaló

A jóga 20-21. században történő modern kori felvirágzása természetesen hozta magával az olyan kérdéseket, melyek olyan témákat érintenek, hogy például egy ilyen ősi hagyomány vajon alkalmazható-e, hasznos-e a mai kor emberének. Vajon az első látásra furcsának tűnő eszmék, alapelvek, illetve szabályok valóban érvényesek egy olyan korban, amely már gyökeresen eltér a több ezer évvel ezelőttitől? Vajon befolyásolja-e az idő és a tér a jóga hagyományos formájának relevanciáját? Ezekre a kérdésekre válaszolva mutatja be az előadás a jóga kultúrákon és történelmi időszakokon átívelő gondolat és gyakorlatrendszerét.

10:20–11:00

Sándy Gabriella - Jógaszútrák és a mi mai hétköznapjaink. Swami Veda tanításai alapján

Összefoglaló

Miért is olyan izgalmas az a tény, hogy a régen lejegyzett tudás tényleg alkalmazható a mai, 21.századi nyugtalan hétköznapjainkban?
Miért érvényes? Miért mondható, hogy élő bölcsesség? Hogyan is használható?
Ezeket a kérdéseket vetem fel, és válaszolom meg az előadásomban. Amióta csak lehetőségem van tanítani a szútrákról, ez vezérel. Hiszen a saját életemben nagyon sok kérdésre adott közvetlen és közvetett választ, akár a legégetőbb kérdésekben.
Többek között: Hogyan lehet megvalósítani a Jámákat és Nijámákat? Rámutatok, rávezetem a hallgatóságot arra, hogy valójában természetes módon. Legfeljebb nem vagyunk rá tudatosak. A kulcs pedig éppen ez: a tudatosságunk erősítése. Arról, hogy kik vagyunk valójában. Annak igazsága, hogy mindig dönthetünk, választhatunk, a szent iratok bölcsessége, iránymutatásai szerint.
Pont azzal, ahogyan éljük a hétköznapjainkat.
A „módszert gyakorlatban is megmutatom:
A szútrák mantraként zengenek, zengethetők. Ez azt jelenti, hogy a szavak magyarázata és értelmezése előtt vagy helyett a rezgést „használjuk”, mint a tudás közvetítőjét, hordozóját. Erre épül a tartalom - hordozói, azaz a szanszkrit szavak - szó szerinti, akár gyökeréig való elemzése és összevetése, érintkeztetése a többi jógaszútrával, valamint a jógafilozófia kapcsolódó fogalmaival.

 

11:20–12:00

Leveles Zoltán Harijan - A Bhagavad-gíta relevanciája a 21. században
Összefoglaló

Mit üzen nekünk az egyik legismertebb Jóga-szentírás? Van-e mondanivalója a modern ember számára? Mit kaphatnak tőle a jógagyakorlók?

12:20-12:30

A 2022-es Jógarádzsa díj felhívása

12:30–13:10

Baktai Ádám - Jóga upanisadok aktualitása a XXI. században

Összefoglaló

Egy grandiózus fordítási projekt bemutatása. Mit tanulhatunk a jóga upanisadokból? Mi az üzenetük a mai jógagyakorlók számára?

13:40–14:20

Omkára Veres András - Az ősi jógik tanításának átültetése a XXI. sz. jógázóira

Összefoglaló

A jelenkor előnyei és hátrányai a napi jógagyakorlásban
Hídépítés az ősi jógaírások és a ma embere között
A hídépítés kockázatai, annak okai és útvesztői
A figyelmen kívül hagyott tényezők szerepe
A jelen kor sikeres jógagyakorlásának tudatos felépítése

14:40-15:00

Tiszteletbeli elnökök oklevél átadója

15:00–15:40

Kornhoffer Tünde -
Otthonom
az Asramom

Összefoglaló

Szvámi Véda gyakran mondta, hogy tedd az otthonodat az Asramoddá, az elmédet egy barátságos, jó hellyé.

Ahol otthon vagy magadban.

Kérte, hogy ne akarjuk nagy stúdiókat építeni, mert nem attól válunk jó tanárrá.

Buddhának, Jézusnak nem volt nagy Asrama, csak leültek a fa alá, és odaseregletek a tanítványok.

 

Hirtelen záródott be a világ, de az online világ lehetőséget adott arra, hogy segítsük magunkat és a tanítványainkat az igazi otthoni gyakorlásban. Minden eszközt megkaptunk hozzá. Nagyon-nagyon egyszerű eszközök ezek, és mindig kéznél vannak.

Beépülnek a mindennapi cselekvésekbe, hogy képesek legyünk irányt váltani, a kifele fordulásból a befelé és felfelé irányba.

 

Miért ezt a témát választottam?

Minden nap tanítok élő adásban, reggel, és időnként este is, 2020 márciusa óta.

Eljutott ez az egyszerű kis tudás sok olyan helyre, ahova nem jutott el személyesen jógatanár.

Velem gyakorolt 5 éves és 80 éves is, hála Mestereink bölcsességének, és az egyszerű, hatásos jógagyakorlatoknak.

Élő védőhálót, szövetségeket tudtunk alkotni ezáltal.

Létrejöttek az oltárok az otthonokban, az Asramok.

 

 

Szeretném megosztani az online tanítási tapasztalatokat, visszajelzéseket, és a fejlődés útját.

16:00–16:40

Dr. Bakos Judit Eszter (Virinchi Shakti) - Aki nem fél az egész - Félelem és félelemnélküliség filozófiája
Összefoglaló

sa vā eṣa mahānaja ātmājaro'maro'mṛto'bhayo brahma; abhayaṃ vai brahma; abhayaṃ hi vai brahma bhavati ya evaṃ veda

Ez a hatalmas születetlen (Mahán-adzsa) önvaló (Átman) halhatatlan és félelemnélküli (Abhajam) a Brahman. A Brahman valójában félelemnélküliség (Abhajam). Aki így ismeri, az félelemnélküli Brahman lesz maga is. Brihadáranjaka-upanisad 4.4.25.

Modern korunkat át meg átszővi a félelem és a bizonytalanság. Járványokon, társadalmi és gazdasági válságokon át bukdácsolunk. Éppen ezért különös jelentősége van annak, hogy valaki saját, szilárd belső középponttal bír, melyet a bizonyosság, a félelemnélküliség (Abhajam) jellemez. Ebben egyedülálló segítséget nyújt az ősi jóga elmélete és gyakorlata, melynek jelentőségét a Bhagavad-gítá így méltatta.

A Jógában még egy parányi fejlődés sem hiábavaló, nincs veszteség (Nászah) vagy csökkenés (Pratjavájah), s már egy kis előrehaladás is e Dharmában, megvédi (Trájaté) az embert a félelem (Bhaját) legveszélyesebb fajtájától. Bhagavad-gítá 2.40.

A félelemnélküliség (Abhajam) jógikus erénye olyan rendíthetetlen tudatállapotot jelent, amelyben az embert nem tántorítják el a szellemi fejlődéstől, a félelem szülte belső és külső ellenségek. Az Abhaja mudrá egy szimbolikus kézmozdulat, amikor az ember kifordított tenyérrel emeli fel az egyik kezét, s minek jelentése: „ne félj!”. Sok istenséget, szentet és általános tiszteletnek örvendő személyt ábrázolnak évezredek óta ezzel a kéztartással. Ez a félelemnélküliség kéztartása; vagy a „félelemnélküliség pecsétje”. Végül is minden félelem alaptalan, hiszen az ember valódi lelki természete a Szat-Csit-Ánanda, az öröklét, a tudás és a boldogság. Azonban még a gondolkodó, töprengő úton járok részéről is adódik a kérdés, nevezetesen meddig és miért létezik az ember illúziója (Májá). Megszüntethető-e a félelem (Bhaja), s létezik-e módszer, mely minden helyzetben szilárdan tart? A jóga történelmileg igazolt válasza az, hogy igen!

18:00-19:00

Mantra éneklés / Kírtana

JUHAR terem

09:50-10:30

Medvegy Gergely - Jógaoktatás az online térben (előnyök, hátrányok, módszertani kérdések)

Összefoglaló

...

10:50-11:30

Selmeci Csongor József - A post-covid tünetek kezelése pránájáma alapú légzéstechnikákkal

Összefoglaló

A COVID-19-fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes vagyis a poszt-COVID szindróma alatt összefoglalóan a tünetek kezdete utáni négy héten túl elhúzódó, késői maradványtüneteket, károsodásokat nevezzük. Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően poszt-COVID szindrómában szenved.
A poszt-COVID szindróma tünetei közül tüdőérintettségre utaló legfontosabb tünetek a fennálló nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a köhögés. Ezek hátterében a tartós gyulladás okozta tüdőszöveti és kislégúti károsodások állnak, melyet a mellkasi és légző izmok átmeneti vagy maradandó gyengesége is kísérhet.
A COVID-19 fertőzés a mentális egészségre is hatással van. A mentális problémák gyakorisága COVID-19-en átesettek körében kifejezetten megnőtt, szorongás, depresszió, alvászavar és úgynevezett "brain fog" – vagyis lomha, tompa, nehézkes gondolkozás (úgynevezett „ködös agy”) jelentkezhet. Ezek mindegyike jelentős életminőség-romláshoz vezethet.

Mindezen tünetek a nemzetközi jógaterápiás gyakorlat szerint igen hatékonyan kezelhetők a pránájáma technikákkal.
A megfelelően összeállított gyakorlatsorok nemcsak a légzőszervek működését képesek hatékonyan segíteni, hanem a tapasztalatok szerint a leghatékonyabb stresszoldó technikák szerepét is betöltik.
A gyakorlatok során lehetővé válik a sejtekben végbemenő biokémiai reakciók olyan befolyásolása, ami a fokozott ATP szintézishez, azaz magasabb energia szinthez vezet mindenegyes szöveti sejtet tekintve. Tehát nem pusztán a légzőszervekre, hanem valamennyi sejtünkre hatással vagyunk a gyakorlás során.

Az pránájáma technikák oktatásmódszertanát és hatásmechanizmusát tekintve 5 csoportra osztjuk a terápiás célból véghető gyakorlatokat.
Ászanák felvételéhez kapcsolódó légzésszünettel dolgozó gyakorlatok.
Hathének - olyan többnyire dinamikusan végrehajtott gyakorlatok, amelyek a tüdő bizonyos részét szellőztetik.
Légzéstudatosító gyakorlatok.
Szakaszos légzőgyakorlatok.
Légzés ritmusát tanító gyakorlatok.

Minden egyes gyakorlat csoport a gyakorló szintjéhez szabható. Lehet velük egyszerűbb, és kicsit haladóbb hatású gyakorlatokat végezni.
Nagyon fontos az erőltetés kerülése, ahogy azt valamennyi klasszikus szöveg kiemeli.

Az előadásban konkrét esettanulmányt is be fogok mutatni.

11:50-12:00

A 2022-es Jógarádzsa díj felhívása

12:00–12:40

Répássy Erika - Jóga=terápia? Az út az órára járástól az önkorrekcióig

Összefoglaló

Az IYENGAR jóga méltán híres precizitásáról és az ebből adódó terápiás jellegéről. A pózokban azt az egyvonalúságot keresi, ahol a csontok az optimális(abb) helyre kerülnek – ez persze hosszú évek sora alatt végzett, kitartó gyakorlás eredményeként jön létre. A korrektebb struktúra a belső szerveket, mirigyeket, a hormonrendszert és végeredményben az idegrendszert is jobban „egy vonalba” hozza, ahol a harmónia kialakulása magában foglalja a test, az elme és a légzés harmonikus egységét. A jógaterápia nem gyors megoldás, hanem egy olyan életmód-, gondolkozás-, tempóváltás, ahol az évek során lerakódott benyomásokat új, helyesebb, tudatosabb lenyomatokkal ellensúlyozza. Az IYENGAR metódusban minimum 10 év oktatói tapasztalattal, meghatározott oklevél szinttel és folyamatos továbbképzésekkel lehet terápiás jellegű foglalkozást tartani.

13:00-13:40

Ánandí Dr. Hovanecz Anikó - A jóga terápiás lehetőségei az orvos szemével

Összefoglaló

Hogyan segíthetnek a mindennapokban a jóga módszerei a modernkori „civilizációs” betegségekben? A megközelítés és a megértés szempontjai, buktatói. Az ájurvéda szerepe a jógaterápia egyénre szabásában. A modern nyugati orvostudomány és a jóga sikeres ötvözése. Az évtizedes orvosi és jógaoktató-jógaterapeuta tevékenység tapasztalatai.

14:00-14:40

Dr. Bükki Tamás Aila - Hogyan gyógyíthat meg Téged a magas vérnyomás?

Összefoglaló

Tematika:
Betegség-tudat vs. egészség-tudat. Mit jelent ez, és miért fontos?
Miért hatékony a jóga a krónikus betegségek gyógyításában?
Hogyan hat a jóga fizikai (fiziológiai), mentális és érzelmi szinten?
Mi az esszenciális magas vérnyomás mélyen fekvő oka (a kockázati faktorokon túl)?
Hogyan oldható fel a magas vérnyomás gyökér-oka jógával?
Hogyan érdemes kombinálni ezt a jelenlegi orvosi megközelítéssel, a beteg biztonsága érdekében?
Miért állíthatjuk, hogy „a magas vérnyomás gyógyulása a jóga mellékhatása”? Mi a fő hatás akkor? (A jóga ember és fejlődés szemlélete.)
Az előadás rövid gyakorlatot is tartalmaz, hogy az intellektuális ismereteken túl a hallgatók tapasztalatot is szerezzenek a jóga hatásával kapcsolatban.
Ez az előadás a SOTE-n tartott előadásom rövidített változata, melyet orvostanhallgatóknak tartok immáron 2 éve a Jóga funkcionális morfológiája tantárgy keretein belül.

15:00-15:40

Irtl Melinda -
A jóga
a 21. században

Összefoglaló
A jóga aktualitása Itt és Most!
Akik elmélyülnek a jóga tanításokban, néhány év alatt felismerik,hogy a jóga valójában a "matracon túl" kezdődik. Az összekapcsolódás (judzs) nem "valamikor" hanem mindig jelen lévő tapasztalattá válik. A jama-nijamák minden lépésüket áthatják idővel, sőt!!! Felismerhetjük,hogy minden pillanatban "helyzetben" (ászana) vagyunk "lélegzünk" (pránájáma) és képesek vagyunk "összpontosítani" (dháraná) vagy elmélyülni (dhjána) valamiben.. háború vagy bèke időben, menstruálva, szülès közben, járvány idején vagy akár haldoklás közben is...

Bemutatkozó:

Földinè Irtl Melinda
Buddhista Dharma Tanító és Jóga tudományok doktora
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, az indiai követség meghívott oktatója, előadója, a TKBE megbízott gyermek hitoktatója, két gyermekes zenész anyuka vagyok. Az elmúlt 23 évet a jóga filozófia és tudomány vizsgálatának szenteltem.  Èletvitelem, világi kötelezettségeim egyaránt a jóga és a buddhizmus erkölcsi, etikai iránymutatásai szerint igyekszem rendezni, valamint megértésem és tapasztalataim megosztásával mások életét segíteni.

16:00–16:40

Bors Krisztián -
Kiút a függőségekből a Jóga által

Összefoglaló

Bors Krisztián vagyok, jógaoktató, felépült alkoholista. 10 éven át voltam alkoholfüggő, jelenleg 5 éve vagyok tiszta. Előadásomban arra szeretnék rávilágítani, hogy milyen lehetőségei vannak egy alkoholbeteg ember számára, ha a felépülés útját választja és hogyan segíthet neki ebben a jóga. Az előadás nem kutatásokon, hanem személyes tapasztalatokon alapul.

Az előadás az alábbi témák mentén épül fel:
1. Magyarország az 1 millió alkoholista országa. Kik az alkoholisták és kiket érint közvetlenül és közvetett módon.
2. Trauma és alkoholizmus. Az alkohol mint Májá, ami segít elfedni a trauma okozta stressz zavart.
3. Az alkohol ajurvédikus megértése. Az alkohol egy olyan radzsaszikus ital, ami szükségszerűen a tamasba vezet. Milyen hatással van ez az egyén tudatára rövid-és hosszútávon?
4. A felébredés ösvénye. Fizikai és mentális gyakorlatok a jógában a test és az elme felébresztésére (Shat Kriyák, Apana kriyák, Mudrák, Mantra Japa és Yoga Nidra).
5. A Sankalpa, mint a nulladik kilométerkő jelentősége.
6. Menedékvétel a Szanghában. Milyen emberekhez csatlakozzunk? A sorsközösségek támogató ereje.

17:00-17:40

A JÓGAOKTATÓ KOMPETENCIA HATÁRAI
Kerekasztal beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:
Ánandí Dr. Hovanecz Anikó
Kornhoffer Tünde
Selmeci Csongor József

MODERÁTOR: Amin-Váczi Virág

FELTÖLTŐ terem

ÚJDONSÁG! FELTÖLTŐ szoba a JógaKonferencián

Ha elfáradtál, megpihennél két előadás között, akkor a FELTÖLTŐ szobában újratöltekezhetsz. A foglalkozásokra a JógaKonferencia napján tudsz regisztrálni, a helyek száma korlátozott!

 

9:40 - 10:10

Babita Wagh, az Indiai Kulturális Központ jógaoktatója - 
Test, lélek és szellem harmóniája jógával

10:30 - 11:00

Zimáné Krasznai Anna - Pránájáma és relaxáció

11:20-11:50

Szakács-Somogyi Judit - Testet és szellemet átmozgató gyakorlatok

12:10-12:40

Selmeci Csongor József, Selmeciné Bogdán Ágota - A post-covid tünetek kezelése pránájáma alapú légzéstechnikákkal - Gyakorlati foglalkozás

13:00-13:40

Dr. Bakos Judit Eszter (Virinchi Shakti) - Zen meditáció hangtálakkal

14:00-14:30

Olasz Szilvia - Hangfürdő tibeti hangtálakkal

14:50-15:50

Marosán Angelika Annapurna - Csakraharmonizáló meditáció

16:10- 16:40

Gáncs Nikolett - Pihentető "tengerparti" relaxáció

17:00-17:30

Rhorer Viktor Nílakantha - Hangtálas relaxáció

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Látogasd meg az esemény facebook oldalát friss infókért!

ÚJ! KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ az előadókkal

Ha van olyan kérdésed, melyet nem akarsz a nagyközönség előtt feltenni, vagy csak váltanál néhány szót kedvenc előadóddal,
akkor most itt a lehetőség!

Az előadások után a hangulatos Könyvtár szobában lehetőséged lesz beszélgetni előadóinkkal.

Előadók

Ánandí Dr Hovanecz Anikó

Gáncs Nikolett

Medvegy Gergely

Szakács Somogyi Judit

Babita Wagh

Gaura Krisna Dásza Dr. Tóth-Soma László

Olasz Szilvia

Veres András Omkára

Dr. Bakos Judit Eszter (Virinchi Shakti)

Irtl Melinda

Répássy Erika

Zimáné Krasznai Anna

Baktai Ádám

Kornhoffer Tünde

Rhorer Viktor Nílakantha

Bors Krisztián

Leveles Zoltán Harijan

Sándy Gabriella

Dr Bükki Tamás Aila

Marosán Angelika Annapurna

Selmeczi József Csongor

helyszín

MagNet Ház | Budapest VI., Andrássy út 98.

Szervező:

FIGYELEM!
Rendezvényünket terveink szerint személyes jelenléttel tartjuk meg, online nem közvetítjük.
A jelenlegi jogszabályok szerint Védettségi Igazolvány NEM szükséges a részvételhez.
Amennyiben járványügyi szigorítások lépnek életbe, és a rendezvényt személyes jelenléttel nem tudjuk megtartani, úgy az online térbe helyezzük át az eseményt. Az előre megváltott jegyek ez esetben az online eseményre is automatikusan érvényesek lesznek.