FRISSÍTVE!

2021. július 3-án, az 5,5 milliomodik beoltott elérésével az alábbi szabályok léptek életbe:

  • védettségi igazolvány nélkül szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe (pl. JÓGATERMEKBE), és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés, nem kell maszkot viselni a közterületeken, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
Ami nem változik:
sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történt enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
Részletek a rendeletben ITT

 

KORÁBBI INTÉZKEDÉSEK, RENDELETEK

Mivel megtörtént az ötmilliomodik COVID-19 elleni védőoltás első dózisának beadása, így 2021. május 23-tól az alábbi rendelkezések léptek hatályba:

  • eltörlésre kerül a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;

Vagyis szabadtéren, közterületen tartható csoportos jógaóra védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és nem rendelkezőknek egyaránt.

A sport- és edzőtermekre (jógastúdiókra) továbbra is érvényes az a szabály, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. A jógaoktatónak védettségi igazolvány hiányában kötelező a maszk viselése.

A vonatkozó rendeletek az alábbi linkeken érhetőek el:

5 milliós oltottság esetén életbe lépő szabályok (szabadtéri sport)

4 milliós oltotság esetén életbe lépő szabályok (stúdiók nyitása)