A III. Európai Jóga Kongresszuson jártunk

„Univerzális jóga a kozmikus emberi lényért” 2018. április 26-27. - PÁRIZS UNESCO székház

Idén 2018 április 26-27-én harmadszorra rendezte meg az Európai Jóga Konföderáció (melynek 2016 óta az MJSZ is tagja) az Európai Jóga Kongresszust. Nyílt célja, hogy tevékenységével szolgálja az emberiséget, a testvériséget és a világbékét, végső soron az emberiség önmagára ébredését.

„A jóga mindenkié. A jóga egyetemes, semmi köze a szektarianizmushoz.
Nem hitvallás, de megmutatja az Istenhez vezető utat. A jóga gyakorlása nem áll szemben egyetlen vallással vagy egyházzal sem. Tisztán spirituális és egyetemes. Senki hitét nem sérti. A jóga nem vallás, de elősegíti a minden vallásban meglévő alapvető spirituális igazságok gyakorlását. A jógát gyakorolhatja keresztény, buddhista, párszi, muszlim, szúfi vagy akár az ateista is. Jóginak lenni annyi, mint Istenben élni, és békében lenni embertársainkkal. A jóga egyesülés Istennel. Mivel Isten mindenkiben ott van, a jóga mindenkivel összeköt.”
– Szvámí Sivánanda

Hogyan éri el célját a Jógakonföderáció?

Két évente az Európai Jóga Konföderáció tagjai és velük a különböző nemzetiségű jógázók összegyűlnek és együtt töltenek 2-3 napot. Itt pillanatok alatt megszűnnek a nyelvi, vagy kulturális különbségek, hiszen a szeretetnyelve veszi át a főszerepet. Az így együtt töltött napokban hatalmas mahásakti, erő keletkezik, mely a világban élők szívében is együttérzést, szeretet hoz létre. A hivatalos program előadásokból és gyakorlásokból áll.

Idén 14 európai ország képviselte ezt a szellemiséget és töltöttek együtt két napot. A magyarországi delegáció tagjai az MJSZ elnöke Keserű Aranka Szaraszvatí (Sivánanda jógatradíció) és alelnöke Ábrahám Kata (Iyengar jógatradíció) voltak.

Tudatos helyszín választás

A III. Európai Jóga Kongresszus helyszínének a párizsi UNESCO székház adott otthont.  
Az UNESCO feladatát jól tükrözi az elnevezése is: Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Tehát úgy gondoltuk, hogy ez a helyszín tökéletes adóközpontja lehet a fent említett rezgések kisugározására a világba.

Az ünnepi megnyitón az UNESCO elnöke és a franciaországi indiai Nagykövet is háláját fejezte ki beszédében a Jóga Konföderáció törekvéseiért.

Eddigi eredmények

Az Európai Jóga Konföderáció közreműködésének köszönhetjük:

  • Az ENSZ által elfogadott Nemzetközi Jóganapot – melyet 2015 óta, június 21-én ünnepeljük
  • a JÓGA az ENSZ Világörökség része lett szintén 2015-től
  • A két évente megvalósult Európai Jóga Kongresszusokat (2014, 2016, 2018)

 

Jógakongresszusok várható helyszínei

A Jógakongresszusok alatt a Jógakonföderáció megtartja a rendes közgyűlését is. Így például előre megterveztük a soron következő Jógakongresszusok helyszínét.

JÓ HÍR: 2026-ban, a VII. Európai Jógakongresszus Magyarországon lesz!

Addig sorban:

  • 2020 Lengyelország
  • 2022 Csehország
  • 2024 Portugália

 

Megtisztelőnek éreztük, hogy ott lehettünk ezen a felejthetetlen eseményen és mi is hozzájárulhattunk a világ szebbé-jobbá tételéhez.

Hari ÓM Tat Szat

Szaraszvati és Kata