Bemutatkozás

 

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége 2006-ban alakult azért, hogy egy minőségbiztosítási rendszert hozzon létre, amely segít eligazodni az egyes jógaoktatók és jógaoktató képzések sokszor nehezen összevethető színvonalának, képzettségi szintjének megítélésében.

A cél nem az egyes oktatók és képzések összevetése, hanem egy olyan minimum tudásszint meghatározása, amely elengedhetetlen a jóga biztonságos és hatékony gyakorlásához és oktatásához.

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége védjeggyel ellátott oklevelet ad ki minden jógaoktató, jógaszervezet és jógaoktató képzést és továbbképzést vezető tagjának, aki az MJSZ által előírt követelményeket teljesíti. Az oklevél tulajdonosa jogosult a minőségi védjegy használatára.

 

Védjegyek

Ezzel segítjük elő, hogy a jóga iránt érdeklődők, szakmailag felkészült, a gyakorláshoz ideális feltételeket megteremtő, a jóga szellemiségét hordozó jógaoktató által részesüljenek elméleti és gyakorlati oktatásban.

Mindenkinek javasoljuk, hogy mielőtt jógázni kezdenek érdeklődjenek a jógaoktató képzettségéről illetve, hogy rendelkezik e ő vagy a szervezet az MJSZ Védjegyének az alábbiakban felsorolt valamelyikével.

 

 

Tagfelvétel

Szövetségünknek tagja lehet minden jógaoktató, jógaközpont vagy jógaszervezet, aki elfogadja az MJSZ alapszabályában megfogalmazott szellemiséget és megfelel az MJSZ által felállított minimum tudásszintnek.
Az 500 Forintos havi tagdíjat negyedévente, vagy évente egyszer, egy összegben lehet befizetni.

Jelentkezéshez, kattints ide!

 

A Jóga meghatározása

Az MJSZ egységesen a jóga fogalmát Indiából származó ősi, a gyakorlaton alapuló egyetemes bölcseleti rendszerként határozza meg, amely az ember testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális kiteljesedését szolgálja. Végső célja a megvilágosodás, az elme feletti tökéletes uralom elnyerése. Az egyéni lélek felismeri, hogy Ő egy a Felsőbb Énnel. A jóga a test, elme és a lélek tudománya. Segít minden idők emberének visszatalálni a harmónia, az egészség és a boldogság útjára sok ezer éves gyakorlatai és filozófiája segítségével. Az MJSZ Patandzsali Jóga szútráinak és a Bhagavad Gítá verseinek szellemében értelmezi a jógát és annak gyakorlását.

 

A Jógaoktató meghatározása

Az MJSZ álláspontja szerint jógaoktató az a jógát gyakorló és annak az Oktatási Szabályzat 1. pont szerinti szellemiségét követő személy, aki valamelyik jógaoktató képző intézményben – az Oktatási Szabályzat 5. pontja szerinti – jógaoktatói tanfolyamot végzett és annak anyagából tett sikeres elméleti és gyakorlati vizsga alapján jógaoktatói oklevelet szerzett. Különleges érdemek esetén megfelelő ajánlás birtokában az Oktatási és Szakmai Munkacsoporttól egyedi elbírálást lehet kérni. Ez alapján egyedileg indokolt esetekben az Oktatási és Szakmai Munkacsoport a minősített jógaoktatói címet megadhatja.

 

Az MJSZ-ben megjelenő tagozatok

1. Tradicionális Jógaszervezetek és jógaoktatók szekciója/tagozata
Tradicionális: Ha egy Mester-tanítvány láncolathoz tartozol és annak megfelelően adod tovább a jóga tanításait, akkor tudod ezt a szekciót választani.
Tradicionális iskolák listáját ITT találod.

2. Integratív Jógaszervezetek és jógaoktatók szekciója/tagozata
Integratív: Ha több tradíció tanításait alkalmazod a jógaoktatásodban, akkor válaszd ezt a szekciót.

3. Egyéb jógairányzatok Jógaszervezetei és jógaoktatói, akik elfogadják és magukénak vallják az MJSZ Oktatási Szabályzatában foglalt 1. és 2. pontjait szekciója/tagozata

Együtt a minőségi jógaoktatásért!